11.9.2019 jsme ve vile Tomáše Bati za velkého zájmu veřejnosti slavnostně představili knihu 99 sladkých teček Marie Baťové. Kniha ukazuje sladkou kuchyni z vily Tomáše Bati., její autorkou je Gabriela Končitíková, na realizaci receptů se podílely Tereza Geletová, Kateřina Šeligová a Nikol Navrátilová. Recepty nafotil Dominik Bachůrek. Kniha vznikla ve spolupráci se skupinou CREAM. Objednat si ji můžete na stránkách Nadace Tomáše Bati i u dobrých knihkupců. Přejeme knize mnoho úspěchu a vám zdařilých receptů.

Fotografie z představení knihy si můžete prohlédnout zde

Tisková zpráva:

Představujeme jedinečnou cukrářku jedinečné ženy jedinečného muže: 99 sladkých teček Marie Baťové

ZLÍN/ Z Nadace Tomáše Bati vzešla ve spolupráci se skupinou CREAM jedinečná kniha: 99 sladkých teček Marie Baťové. Kromě 99 sladkých receptů a několika slaných se čtenáři dočtou o životě ženy, která doposud žila ve stínu svého muže, Tomáše Bati.

Marie Baťová byla jedinečná žena, která byla Tomášovi nejen oporou, ale tvůrce pohody a rodinné spokojenosti, kterou Tomáš tak miloval a často dával za vzor základu celkové pohody. Proto když jsem na jaře minulého roku poprvé otevřela nenápadný, ručně psaný sešit s recepty Marie Baťové, který do vily Tomáše Bati přivezla vnučka Rosemarie Bata Blyth, byla jsem nadšená. Nejen historií, ale fascinovala mě představa ochutnat pokrmy, které se ve vile pekly a vařily téměř před osmdesáti lety. Pozvolna jsem si začala recepty pročítat, občas některý vyzkoušela, až vznikl nápad vydat cukrářku Marie Baťové,“ uvedla Gabriela Končitíková, autorka knihy a zároveň i projektová manažerka Nadace Tomáše Bati ve Zlíně. Téměř po ročních přípravách se na pulty knihkupectví dostává téměř třísetstránková kniha rozdělená do šesti základních částí: blok o životě samotné Marie Baťové, sladké recepty ke snídani, dopolední kávě, obědu, odpolední siestě a čaji o páté. Původní kuchařka Marie Baťové obsahovala zhruba 430 receptů, z nichž přibližně 150 bylo na sladká jídla. Autorka jich do své cukrářky vybrala 99. „Měla jsem štěstí i na realizační tým, se kterým jsme se společně vrhli do skutečného objevování všech Mariiných dobrot. Každý recept jsme poctivě upekli a ochutnali,“ doplňuje Gabriela Končitíková.

Kniha představuje také partnerský vztah Baťových. Málokdo ví, že ona jeho oslovovala Tomo, on jí Máničko. Sedmnáctiletý věkový rozdíl jim nebyl překážkou, možná právě naopak – ona k němu vzhlížela, on jí obdivoval. Marie velmi rychle pochopila, že si nevzala za manžela pouze Tomáše Baťu továrníka, ale Tomáše Baťu i s továrnou. Jednou ze zásad Baťova systému řízení bylo také vytváření vztahů, nezapomínejme na to. Jistě si toho byla vědoma i Marie Baťová. Její kuchařský um a obzvláště koláče dokázaly navodit velmi příjemnou atmosféru, přál bych aby obdobné pocity zažili lidé i v současnosti, jsem rád, že díky této knize tuto možnost máme,“ dodal Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. Finančně se na vydání Cukrářky významně podílela skupina CREAM. „Ani na chvíli jsme nezaváhali. I když Tomáš Baťa byl zcela ponořen do svého podnikání, rád pozoroval životy lidí, kteří stáli u jeho vizí a rád se vracel ke své ženě Marii. Miloval jejich společné rozmluvy a byla to ona, která uměla Tomášovi s klidným nadhledem naslouchat. Lidská blízkost Baťových posouvá příběh Baťa tam, kam se ještě nikdy nikomu nepodařilo nahlédnout,“ uzavírá Martin Jarolím, člen představenstva skupiny CREAM. Na Cukrářku bude volně navazovat vydání 99 trefných postřehů Tomáše Bati, jehož vydání je připravováno na podzim tohoto roku.